Culorile potrivite în machiaj

Scris in Makeup NEWS, Tips & Tricks

08
Feb
imagine_principala

Fiecare femeie care a intrat pe coloratul tărâm al machiajului se confruntă cu întrebarea „Ce culori mi s-ar potrivi mie cel mai bine?”.

Aceasta este cea mai des întâlnită întrebare pe care o aud de la cliente, modele de la curs și de la femeile ce vor să învețe cum să se machieze. Este o întrebare la care mi-e greu să vă răspund în termeni generali.

Pentru fiecare dintre noi combinația de culori și nuanțe este unică. Ea depinde de foarte mulți factori, cum ar fi: culoarea părului și a ochilor, tonul pielii, existența sau inexistența petelor de pigmentație, roșeață, cuperoză; dimensiunea, forma și poziția ochilor, dimensiunea și grosimea buzelor și – nu în ultimul rând – ținuta persoanei, vârsta ei și ocazia pentru care se machiază.

Important este ca atunci când ai analizat și clasificat toate aceste criterii, să încerci să păstrezi aceeași familie de culori care funcționează pentru tine, jucându-te ulterior cu combinațiile dintre ele.

Vom începe treptat, de la recomandări pentru alegerea nuanței fondului de ten la cele ale fardurilor.

Fondul de ten

Nuanța fondului de ten se alege exact după nuanța tenului tău. Nu e indicat să fie prea deschisă sau prea închisă, trebuie să se piardă în piele. Fondul de ten nu are rolul să fie mască pe fața ta, ci să îți îmbunătățească aspectul general, să îl uniformizeze.

Metoda de testare este de obicei în zona maxilarului: selectează 3 fonduri de ten care sunt mai apropiate ca nuanță de pielea ta, iar cel care se pierde în piele este cel mai potrivit.

Există fonduri de ten cu nuanță gălbuie, natural beige (conține pigment bej, gri și verde), rose (apricot), beige (pigment roșiatic-bej).

În România cel mai des utilizat este natural beige, după care urmează cel gălbui. La unele persoane este necesar să se combine fondul de ten natural beige cu puțin pigment rose. Asta se poate depista doar în fața oglinzii, testând cu răbdare mai multe combinații de culori potrivite.

Expresivitatea ochilor

Machiajul ochilor presupune o mult mai mare atenție. Produsele pe care le folosiți în afară de culoare mai au și diferite tipuri de textură și intensitate. Aceeași nuanță a fardului, dar cu o textură diferită (spre exemplu mată și sidefată) poate să te avantajeze sau nu.

Exemplu clasic: un fard caramel mat-satinat avantajează o persoană cu pielea matură, ridată la pleoape, pe când aceeași nuanță – dar puternic sidefată – nu are același efect, accentuând toate ridurile și pliurile existente.

Atunci când lucrați cu nuanțe de roz intens sau galben, nu este indicat să folosiți fardul până în colțul interior al ochiului pentru că va crea impresia de ochi înroșiți, obosiți (în cazul fardurilor roz) sau îngălbeniți, tulburi (fard galben). Este absolut necesară o conturare cât mai subțire doar la baza genelor cu eyeliner negru pentru a separa acel pigment de albul ochiului.

La ochii voluminoși, bulbucați, domină culorile închise, mate. La ochii micuți sau adânciți, cele deschise.

În raport cu culoarea ochilor se alege – de obicei – culoarea contrastantă, complementară:

  • La ochii verzi: mov, roze, maro, piersiciu
  • La ochii albaștri: maro, auriu-portocaliu
  • Ochilor căprui: maro, portocaliu, gri-verde, kaki, albastru-gri, auriu.

La ochii căprui sau negri închis, culorile pastelate de dorit să fie evitate sau să fie neapărat asociate cu cele profunde, intense. În caz contrar, aceste culori vor da impresia de privire spălăcită.

Dacă doriți să combinați culori contrastante în machiaj (exemplu galben cu mov), niciodată nu estompați fardul galben cu cel mov. Culorile complementare nu trebuie să fie combinate, este necesară o culoare de trecere, sau chiar mai multe între ele.

Bronzul și culorile ce le preferă

La un ten bronzat evitați culorile foarte reci și deschise în machiaj. Un alb sidefat puternic pigmentat va arăta absolut nenatural pe un ten bronzat ce are de obicei o ușoară tentă gălbuie. La un ten bronzat se potrivesc culori mai puternice, intense.

Părul te ghidează în alegerea nuanței perfecte

Dacă ai culoarea părului deschisă (un blond deschis sau șaten deschis) și culoarea ochilor de asemenea deschisă, nu se recomandă utilizarea unor culori foarte închise, intense în machiaj. Trebuie să se evite folosirea unei cantități mari de negru, deoarece aceste culori înăspresc trăsăturile și maturizează persoana.

O persoană cu tentă roșcată poate să se machieze lejer cu culori mai calde – gen portocaliu, piersiciu, cărămiziu –, dar trebuie să se țină cont și de pigmentul pielii. Posibil să fie nevoie de combinație dintre culori reci și calde.

Senzualitatea buzelor

Machiajul buzelor de asemenea presupune o mare atenție atunci când faceți o selecție a culorilor.

Regula de bază e ca atunci când avem un machiaj închis la ochi, buzele să fie cât mai naturale. Excepție sunt ședințele foto sau proiectele care au un anumit concept.

O altă regulă foarte importantă este să alegeți rujul în armonie cu nuanțele de la machiajul ochilor și pomeților. Niciodată nu am putut înțelege ce pot avea în comun buzele fuchsia cu machiajul pomeților piersiciu și a ochilor pe nuanțe de maro roșcat.

Dacă dorești buze roșii, senzuale, atunci renunță la un machiaj foarte intens la ochi, optează pentru tonuri de maro. Dacă îți dorești însă să ai și machiaj intens la ochi și buze roșii, alege nuanțe acromatice, alb-negru sau smokey pe maro.

Când selectați culoarea pentru ruj, aveți mare grijă la următorul aspect: culorile închise micșoarează vizual buzele înguste și pun în evidență eventuale asimetrii ale buzelor.

La buze subțiri nu se potrivesc sprâncenele groase și rujuri închise la culoare (decât dacă doriți să obțineți un aspect sever și dur). În asemenea situații, de obicei accentul se pune pe machiajul ochilor.

În raport cu culoarea dinților trebuie evitat pigmentul lila-mov la persoanele cu dinții gălbui.

Machiajul buzelor unui ten matur necesită o abordare aparte, dat fiind faptul că culorile utilizate și texturile care pot fi folosite sunt mult mai restrictive din cauza texturii pielii și a numeroaselor riduri prezente, dar și din cauza colțurilor gurii de obicei coborâte.

Nu sunt indicate culorile închise – maroniu, vișiniu-mov, tentă foarte rece a rujului – pentru că ar putea să transforme femeia într-o vrăjitoare rea.

Tenul matur are destul de mult pigment rece-gri în piele sau pigment galben și este lipsit de strălucire, iar culorile reci mate și închise nu fac decât să accentueze acest fapt și să pună în evidență ridurile buzelor și liniile de expresie din jurul lor.

Recomandare mea pentru cei care vor să își aleagă cromatica proprie: studiați foarte atent ce culori vi se potrivesc în vestimentație și accesorii. Testați aceleași culori în mai multe nuanțe, de la deschis pastelat la închis, intens. Alegeți texturi diferite și analizați de fiecare dată cum se comportă fiecare din ele. Faceți lecții de automachiaj cu un artist cu experiență și care e pe stilul vostru.

Vă poate ajuta să găsiți mult mai repede combinațiile potrivite și să vă explice care este legătura dintre culori utilizate și poziția ochilor în orbită, forma buzelor și restul detaliilor legate de fața dumneavoastră.

Îndrăzniți zi de zi să dați culoare și expresivitate feței și privirii, luminozitate chipului și farmec zâmbetului.

Printr-un machiaj reușit puteți da culoare unei zile importante din viața voastră, care ar rămâne în amintire ani de zile.

– Material publicat  în revista  Altfel ,secțiunea Beauty –

by Oxana Novacovici
https://www.facebook.com/Oxana.Novacovici.Bocancea.Makeup.Artist

3 comentarii

Ramo / 08.02.2016 13:16

Multumesc mult pentru aceste sfaturi!!

Simona / 30.01.2018 10:25

O lectie de machiaj pe care as vrea sa o aplic corect pe viitor.Multumesc pentu sfaturi!

Oxana Novacovici / 05.02.2018 14:14

Noi iti multumim pentru ca ne urmaresti si ne bucuram ca iti sunt de folos lectiile noastre!

Comenteaza