Tipuri de forme ale feței și corecția lor

Scris in Tips & Tricks

15
Jan
machiaj

În ultima perioadă, pe reţelele sociale au apărut multe poze de tip „înainte/după” în care artiştii schimbă fizionomia fetei prin machiaj. Acest lucru este posibil prin crearea de contraste mari între zonele luminoase (de volum) şi zonele de umbră (adâncituri), precum şi o trecere armonioasă dintre aceste culori. Unii artişti arată şi modul în care au obţinut aceste efecte, însă nu există o reţetă universal valabilă pentru toate tipurile de faţă şi este foarte important să identificăm ce formă avem pentru a ne putea corecta trăsăturile în mod corect.

O idee foarte importantă de reţinut şi care într-adevăr se aplică indiferent de situaţie este următoarea: pe zonele pe care ne dorim să le evidenţiem, pe zonele plate, pe zonele înguste pe care vrem să le lăţim, vom folosi produse mai deschise decât nuanţa naturală a pielii (cu minim un ton); pe zonele pe care ne dorim să le adâncim, să le subţiem, să le îngustăm, vom folosi nuanţe mai închise decât nuanţa pielii (cu minim un ton). Intensitatea nuanţelor pe care le folosim pentru corecţie depinde de cât de dramatic sau purtabil vrem să fie efectul. Pentru o transformare radicală se foloseşte o diferenţă de 3 tonuri, însă nu este un machiaj purtabil, ci unul potrivit pentru teatru/ şedinţe foto, acolo unde există o lumină puternică ce absoarbe intensitatea.

Forme ale feței:

Putem încadra formele fețelor în două categorii:
– cu contur rotunjit
– cu contur unghiular

Cele cu contur rotunjit sunt: ovală, rotundă, pară. Cele cu contur unghiular sunt: pătrat, dreptunghiular, diamant, triunghi, inimă.
Stabilirea formei feței vă ajută şi să vă alegeţi coafura potrivită deoarece anumite freze lăţesc fruntea, altele o înalță, unele o îngustează, altele o lăţesc şi aşa mai departe.

Ţinând cont de regulile de mai sus, vom detalia caracteristici despre fiecare formă în parte, precum şi metode de corecţie. Corecţia poate fi deschisă sau închisă. Cea deschisă se face cu ajutorul iluminatorului, anticearcănului, corectorului, fondului de ten sau pudrei mai deschise ca nuanţă decât tenul, iar cea închisă cu ajutorul corectorului, fondului de ten sau pudrei mai închise.

1. Fața ovală

Fața ovală

Fața ovală

Este considerat tipul de faţă ideal şi este mai lungă decât este lată. De asemenea, fruntea şi maxilarul au aproximativ aceeaşi lăţime, iar conturul acestora este unul rotunjit, fără unghiuri vizibile. Acest tip de faţă nu are nevoie de corecţii, însă se poate da un efect luminos pe zona centrală a frunţii, pe centrul nasului, pe volumul pomeţilor şi pe centrul bărbiei şi se poate adânci zona de sub osul zigomatic.

2. Fața rotundă

Fața rotundă

Fața rotundă

Cât este de lungă, atât este de lată şi are contur rotunjit. Acest tip de faţă are nevoie de alungire şi o uşoară îngustare. Pentru a alungi, vom ilumina zona centrală a feței, iar pentru a îngusta vom umbri uşor lateralele feței, având grijă să estompăm bine produsul în rădăcina părului şi înspre gât pentru a nu exista margini inestetice. Totodată, vom sculpta zona pomeţilor pe diagonală pentru a lua din rotunjime.

3. Fața de tip „pară”

Fața de tip „pară”

Fața de tip „pară”

Este îngustă în zona frunţii şi se lăţeşte tot mai mult înspre maxilar. Dacă este colţuroasă, se mai numeşte şi „triunghi inversat”. Avem nevoie să lăţim zona frunţii şi atunci vom face corecţie deschisă pe zonele laterale ale frunţii şi trebuie să îngustăm zona maxilarului, deci vom face corecţie închisă pe lateralul acestuia. Sculptarea feței se va face în formă de semicerc pentru a crea în acelaşi timp şi efectul de volum al obrajilor.

4. Fața pătrată

Faces types

Fața pătrată

Cât este de lungă, atât este de lată, fruntea şi maxilarul au linii bine definite, unghiulare. Punctele care unesc tâmplele, pomeţii şi maxilarul se află pe aceeaşi linie verticală. Pentru a alungi acest tip de faţă, vom face corecţie deschisă pe zona centrală a fetei (frunte, nas, barbie) şi vom umbri lateralele frunţii şi maxilarului.
Sculptarea feței se va face în formă de semicerc, nu pe diagonală, pentru a nu crea o linie paralelă cu linia maxilarului (linia unghiulară a maxilarului va fi evidenţiată).

5. Fața dreptunghiulară

Faces types

Fața dreptunghiulară

Este mai lungă decât este lată, iar fruntea şi maxilarul sunt unghiulare. Punctele care unesc tâmplele, pomeţii şi maxilarul se află pe aceeaşi linie verticală. Dacă este alungită, atunci vom face corecţie închisă în partea de sus a frunţii şi partea de jos a bărbiei. De asemenea, vom ascunde colţurile feței tot cu ajutorul corecției închise. La fel ca în cazul feței pătrate, sculptarea o vom face în semicerc pentru a nu evidenţia linia maxilarului.

Fața diamant

Faces types

Fața diamant

Zona în care este mai lată este zona pomeţilor şi se îngustează înspre frunte şi barbie.
În acest caz, trebuie să fim foarte atente că atunci când facem sculptarea pomeţilor să urcăm uşor cu umbră pe zona proeminentă. În caz contrar, o să o scoatem în evidenţă şi mai tare. Iluminarea volumului pomeţilor nu se continuă până spre tâmple din acelaşi motiv.

7. Fața triunghiulară

Faces types

Fața triunghiulară

Este mai lată la frunte şi se îngustează înspre barbie, care de obicei este ascuţită. Vom face corecţie închisă pe lateralul şi la baza frunţii. Mare atenţie: dacă fruntea este bombată, atunci vom estompa uşor umbra peste volum, pentru a aplatiza. Acelaşi lucru îl vom face şi atunci când sculptăm, dacă pomeţii sunt pronunţaţi. Se face corecţie închisă pe vârful bărbiei, estompând cu grijă marginile şi corecţie deschisă în imediata vecinătate pentru a lăţi vizual bărbia.

8. Fața inimioară

Faces types

Fața inimioară

Este asemănătoare celei triunghiulare, cu o mică diferenţă în zona frunţii unde zona este rotunjită, iar rădăcina părului creează un unghi ce dă impresia de inimă. Se face acelaşi tip de corecţie ca în cazul feței de tip „triunghi”.

În concluzie, este important să identificăm ce tip de faţă avem şi apoi să facem iluminarea şi sculptarea feței. Este posibil să nu va încadraţi fix într-o formă anume, iar atunci aplicaţi regulile generale de iluminare şi umbrire (cele enunţate la începutul articolului). Este foarte interesant să va jucaţi şi să observaţi ce efecte frumoase puteţi obţine prin diferenţele de intensitate.
Să aveţi spor la sculptat!

Andra Popescu

Make up artist formator Atelier Paris Timișoara

https://www.facebook.com/Lectiidemachiaj

un comentariu

Viorica Roman / 29.10.2016 09:23

Foarte bine explicat.Multumesc Lectii de machiaj.

Comenteaza