Mit și realitate despre tehnica creionului

Scris in Makeup NEWS, Tips & Tricks

28
Jan

Ca orice tendinţă nou apărută pe piaţa machiajului, tehnica creionului a reuşit să creeze persoanelor ce nu au avut o tangenţă cu ea diverse păreri greşite sau a generat concepte derivate de la informare incompletă. Voi încerca să definesc ce este această tehnică şi care sunt, de fapt, posibilităţile pe care vi le oferă acest instrument magic: creionul.

Ca un scurt istoric, acestă tehnică îşi are originea în Ukraina, fondatoarea ei fiind Taisiya Vasilyeva care acum 20 de ani, în urmă unei îndelungate experienţe în machiajul teatral – grim – a reuşit să conceapă această tehnică bazată nu pe machiaje şabloane, ci pe construirea formei machiajului în raport cu caracteristicile anatomice ale ochilor.

În creion se modelează formele naturale ale ochiului cu umbră, penumbră, şi apoi are loc completarea formei cu farduri, eyeliner, pigmenţi pentru cromatică şi intensitatea dorită.

În această ordine de idei, e important să în înţelegem că tehnica creionului nu înseamnă machiaj realizat doar din creion, fără farduri sau pigmenţi. Practic, la niciun machiaj în tehnicile creionului, acuarelei sau eyeliner gel (tehnici supranumite ruseşti şi/sau ukrainești) nu există machiaj fără produse care fixează baza construită în creion/acuarelă/gel/eyeshadow cremoase.

În creion, machiajul necesită o fixare obligatorie prin farduri tocmai datorită texturii acestui produs, altfel există tot timpul riscul să se adune în pliuri.

Tehnica creionului, din păcate, nu poate fi realizată cu orice creion de ochi, nici cu cele de sprâncene sau cu creion dermatograf – el trebuie să fie de duritate medie şi să nu fie prea gras. Cele mai recomandate sunt 2 tipuri de creioane: Lacordi şi Cascade of Colors – textura cărora a fost elaborată sub stricta supraveghere a fondatoarei acestei tehnici, Taisya Vasilyeva. Creionul trebuie să fie suficient de moale ca să permită aplicarea şi întinderea lui, dar şi suficient de dur să nu se aplice în cantitate prea mare, să nu păteze şi să nu se întindă excesiv.

Această tehnică necesită tot timpul o pregătire a pleoapei, crearea unei baze uscate pe care se construieşte schema machiajui. De obicei, se realizează peste o pleoapă cu fond de ten, pudrată, aplicându-se fard mat alb/ivory – după caz – şi un pigment specific la culoare, cu textura foarte fină. Pigmentul trebuie aplicat doar în anumite zone, el fiind produsul ce ajută la estomparea creionului, respectiv la crearea formei machiajului. Trebuie evitată aplicarea pigmentului în zona aplicărilor creionului.

Să nu credeţi că aplicarea creionului presupune o repartizare haotică sau de aceeaşi intensitate a lui la colţul ochiului şi după estomparea lui. Aceasta nu este tehnica creionului, ci o aplicare aleatorie, fără să ţină cont de cele mai importante criterii: respectarea degradeului valorilor -umbră, semiumbră şi a părții luminoase, cât şi aplicarea specifică a creionului până la o anumită limită pe arcadă, pleoapa mobilă superioară şi mobilă inferioară.

Tehnica creionului este în totalitate axată pe corecția formei ochiului, studierea şi cunoaşterea anatomiei feței, direcţiei linilor în machiaj şi lucrul cu volumele şi adânciturile ochiului. Ca să realizezi un machiaj corector în tehnica creionului trebuie să fii atentă la fiecare pliu, rid, direcţie şi volum al ochiului (arcadei, pleoapei mobile), cât şi la proporţiile ochiului în raport cu nasul, zona tâmplelor, sprâncene, întreaga faţă. Este cea mai indicată tehnică de corecţie pentru ochii cu pleoapă căzută, ridată, cu multe pliuri, ochi asimetrici, adânciţi, cât şi pentru punerea în evidenţă a unei forme frumoase a ochiului.

Atunci când e vorba de exactitate, e vorba de pensule mai mici, plate şi mai dure care te ajută să păstrezi o precizie în mişcări şi aplicare. Aceste pensule, cât şi creionul tot timpul bine ascuţit, îţi oferă posibilitatea construirii practic la orice formă a machiajului. În creion poate fi realizat orice tip de machiaj: de la un machiaj clasic, foarte soft, la machiaje de concurs, podium, cu linii grafice şi cu efect 3D. Majoritatea premiilor la concursul mondial OMC sunt câştigate de make-up artiştii care lucrează în această tehnică tocmai datorită complexităţii şi preciziei lucrărilor lor.

Datorită vastelor posibilităţi pe care le oferă această tehnică, ea a început să se bucure din ce în ce mai mult de popularitate atât printre make-up artişti, cât şi printre clienţi, deşi la început exista o anumită respingere pentru ea. Există părerea că nu este o metodă de machiaj tocmai practică pentru că clienții nu îţi vor cere niciodată machiaj în tehnica creionului şi de aceea nu ar fi avut rost să urmezi un curs în această tehnică.

Din practica mea personală de make-up artist şi tutore de curs, pot să vă asigur că foarte puţini clienţi îmi cereau o anumită tehnică de machiaj, pe majoritatea îi interesa un machiaj final rezistent, corespunzător intensităţii şi gamei cromatice solicitate, tehnica executată interesându-i foarte puţin.

Dimpotrivă, atunci când vedeau în oglindă cum arată machiajul doar în creion, care este forma şi direcţia lui, rămâneau uimiţi ce bine arată doar aşa şi vă este mult mai uşor să modificaţi și adaptaţi forma şi intensitatea machiajului comunicând cu clientul. Un machiaj realizat în creion poate fi mult mai uşor modificat până la etapa fixării în farduri decât machiajele realizate direct din farduri unde, din momentul în care ai aplicat culoarea prea intens, nu prea se pot modifica multe.

Ca şi orice tehnică de machiaj, va avea tot timpul atât adepţi fideli, cât şi persoane care preferă să nu o încadreze în arsenalul lor de metode în machiaj.

Important e să testezi bine informat diferite metode de machiaj şi să alegi pentru tine cea care rezonează cel mai bine cu stilul tău şi care te ajută să pui în valoare corect trăsăturile modelului sau clientei tale. Pentru mine personal tehnica creionului este echivalentul corectitudinii în machiaj şi cea mai de bază etapă în descoperirea secretelor acestei minunate arte a machiajului.

By Oxana Novacovici (Bocancea)

https://www.facebook.com/Oxana.Novacovici.Bocancea.Makeup.Artist

7 comentarii

LOREDANA / 30.01.2016 22:55

frumos , multumesc !!

MARIAN ROXANA / 07.10.2016 15:16

Fooarte interesanta aceasta tehnica , ma bucur ca am aflat mai multe despre ea si cred ca incet incet incep sa ma indragostesc de tehnica creionului!

Oxana Novacovici / 26.10.2016 10:47

Ma bucur tare mult sa aud asta, Roxana! Daca doresti feedback legat de machiaje realizate de tine, poti oricand sa le trimiti pe adresa contact@lectiidemachiaj.com. Spor la machiat! :)

Maria Magdalena Chirciu / 09.02.2017 23:31

Buna seara !!! Tin sa mentionez ca abia ce m-am apucat de 2 sapt de un curs basic de make up in care nu sunt multumita fiindca trainer-ul nici macar nu ne-a prezentat pensulele si care cum din ele la ce folosesc…nasol, stiu!!! Dar fiindca e o pasiune de a mea de pe la varsta de 14 ani actualmente am deja 32 :) in sfarsit am reusit sa ma inscriu la un astfel de curs tocmai ca sa aflu secrete si tehnici de care habar nu am si bineinteles sa imi perfectionez talentul prin punerea in practica a noilor informatii…
Este prima oara cand citesc aceste blog-uri, si nu pot sa afirm decat : multumim acestor oameni minunati care isi sacrifica din timpul lor pretios pt a ne da cateva sfaturi utile si practice!!! Felicitari tuturor pt devotament si profesionalism …

Simona / 30.01.2018 10:15

Interesanta tehnica,mi-ar fi placut sa o invat.Din pacate,am urmat un curs cu Antonia Ioana Costache din bucuresti si doamna fiind neserioasa,a incasat banii,dar cursul nu l.a terminat,deci la aceasta etapa nu am ajuns si recunosc ca mi.a fost si teama sa incerc singura fiind la inceput.Sper sa imi fac curaj acum,urmarint filmuletele voastre.Multumesc!

Oxana Novacovici / 05.02.2018 14:21

Buna, Simona! Ne pare rau ca ai trecut printr-o experienta neplacuta! Recomandarea noastra este sa exersezi mult, poate chiar automachiaj de inceput, daca nu ai incredere foarte mare la inceput in tine. Apoi chiar sa urmezi un curs basic pro/ perfectionare la care sa beneficiezi si de ajutorul unui trainer. Mult succes si curaj iti dorim, asteptam si poze de la tine cu ce lucrezi!

O saptamana frumoasa!

Loredana / 08.01.2019 16:52

Hello Oxana,

Am invatat aceasta tehnica in cadrul cursului de initiere sustinut de Inesa. O buna bucata de vreme am renuntat sa o folosesc din cauza ca imi lua mult timp sa o realizez. Acum imi doresc sa nu fi renuntat la ea si sa progresez atat in tehnica creionului si eyeliner gel…O sa o iau din nou de la capat insa nu mai imi amintesc pensulele de care am nevoie…Poti te rog sa imi recomanzi pensula de estompare a creionului si creionul LaCordi sau cascade of Colours?
Multumesc mult!

Comenteaza