Cum să îți alegi cursurile de machiaj

Scris in Tips & Tricks

28
Dec
Curs de machiaj

În ultima perioadă, cursurile de machiaj şi automachiaj au devenit un trend, însă cum ştim dacă ne alegem un curs potrivit pentru ceea ce ne dorim?

Machiajul, din punctul meu de vedere, este o artă. Reţeta unui machiaj unic şi frumos: tehnică şi stil personal. Ca orice domeniu artistic, există persoane înzestrate cu un simt al culorilor şi combinaţiilor şi există persoane care prin tehnică şi exerciţiu excelează. Dar chiar dacă eşti un artist din faşă, eu cred că educaţia – chiar şi în acest domeniu – este necesară deoarece te învaţă anumite lucruri de detaliu şi îţi dă direcţie. Recunosc că una dintre activităţile mele preferate, formator fiind, este să merg eu la rându-mi la cursuri. Consider că dacă aflu măcar un lucru nou, fie că e vorba despre tehnică, tip de machiaj sau produs, sunt câştigată. Întotdeauna am considerat investiţia în noi cea mai bună investiţie.

Există în momentul de faţă multe şcoli de machiaj, mulţi traineri, tehnici şi stiluri diferite, şi este foarte important să găsim cursul potrivit pentru noi.

În primul rând, e bine să ne întrebăm dacă vrem să învăţăm să ne machiem pe noi sau şi alte persoane. În cazul în care este prima variantă, atunci optăm pentru cursul de automachiaj. Un curs de automachiaj este un curs în care se lucrează cu o singură persoană şi în care afli informaţii despre forma feței, tipul de ochi şi machiaje potrivite pentru tine.

În cazul în care vrei să faci din asta o meserie, atunci deja lucrurile sunt mai avansate. Se începe cu un curs de bază, acest tip de curs fiind ca un abecedar pentru machiaj. Aici înveţi despre pensule şi rolul lor, despre diferitele tipuri de produse, despre toate tipurile de forme de faţă, de ochi şi informaţii generale despre machiaj. La partea practică eşti învăţat cum să ţii pensula în mâna în funcţie de ce vrei să obţii şi de rolul acesteia, precum şi diferite tipuri de machiaj.

În ultimii ani a existat o divizare a cursurilor şi anume: cursuri în tehnică europeană şi în tehnică rusească şi multă lume se întreabă care este diferenţa. Aspectele diferite stau în baza folosită şi tipul de pensule utilizate, însă deja aceste două tehnici se întrepătrund. Cursurile de tehnică rusească au primit această nominaţie pentru faptul că au fost dezvoltate în Ucraina, Rusia, Bielorusia şi se referă la machiajele realizate folosind ca bază creionul, acuarela sau eyeliner-ul gel şi utilizează în principal pensule plate. Cursurile în tehnica europeană folosesc ca bază primer şi utilizează diferite tipuri de pensule de blending (pensule rotunde și pufoase pentru ochi). Dar după cum spuneam, aceste tehnici se întrepătrund şi de multe ori folosim pensule de blending şi în tehnica rusească, iar în tehnica europeană deja se folosesc ca baze creionul, eyeliner-ul gel sau acuarela.

De asemenea, există cursuri de bază de lungă durată şi cursuri de bază express. La cursurile de lungă durată aveţi timp să exersaţi între şedinţe ceea ce aţi învăţat. Cursurile express sunt într-un ritm mai accelerat, însă aveţi avantajul că sunt terminate foarte repede – de regulă durează între 1-2 săptămâni. Decizia depinde de timpul pe care îl aveţi la dispoziţie şi de ritmul vostru de asimilare a informaţiilor.

După ce terminaţi un curs de bază, este foarte important să exersaţi ceea ce aţi învăţat pentru a vă fixa cât mai bine tot ceea ce aţi învăţat. Mai departe puteţi trece la cursuri de avansare sau masterclassuri. La cursurile de avansare există un număr limitat de locuri şi se construieşte pe baza a ceea ce s-a învăţat la cursul de iniţiere sau se aprofundează o anume tehnică. La un masterclass sunt de regulă mai multe locuri la partea demonstrativă în care make-up artistul arată diferite tipuri de machiaje, pregătite de dinainte sau stabilite împreună cu participanţii, în funcţie de ceea ce ei doresc să înveţe.

Un aspect foarte important pe care e foarte bine să îl avem în vedere este profesorul. Atunci când vă interesaţi despre un curs, interesaţi-vă şi de tutore. Ce aspect e bine să luăm în considerare: ce portofoliu are, cursuri absolvite, experienţă cu clienţii. De asemenea, dacă aveţi posibilitatea, cereţi referinţe de la foşti cursanţi şi chiar mergeţi să îl/o întâlniţi şi cereţi informaţii suplimentare pe care nu le-aţi găsit scrise. Relaţia cu profesorul contribuie la succesul unui curs şi, de asemenea, şi personalitatea acestuia şi răbdarea pe care o are pentru că există mulţi make-up artişti foarte buni, dar care nu au înclinaţie spre a preda.

De asemenea, când cursul este sub egida unui brand respectabil, cel mai probabil va fi unul calitativ deoarece aceste branduri îşi aleg cu grijă formatorii. Totodată, puteţi obţine diferite reduceri sau oferte în cadrul brandului.

Există şi aspectul financiar al acestor cursuri. Recunosc că investesc sume considerabile pentru a mă educ anual – consider că este foarte important pentru mine să învăţ lucruri noi ca să fiu utilă cursanţilor mei. La fel şi pentru cariera mea de make-up artist. Cursurile susţinute de traineri buni (care la rândul lor merg la cursuri pentru a evolua constant) constituie invesţii considerabile, însă merită. Am întâlnit des în discuţii părerea unor cursanţi ce au urmat cursuri ieftine şi care spuneau că nu au învăţat mare lucru. Aşadar, e mai bine să aşteptăm şi să strângem bani pentru un curs calitativ decât să ne gândim că e o superofertă şi, de fapt, să ne irosim timpul şi banii pe ceva ce nu merită.

Motivaţia este ceva ce determină cât de sus va merge un artist. Sunt persoane care consideră că vor câştiga foarte mulţi bani din machiaj, însă realitatea este altfel. E bine să fim conştienţi că produsele de calitate şi cursurile pe care le urmăm reprezintă investiţii mari. Atunci când o faci pentru bani se vede, iar în timp clientele vor simţi asta. În situaţia opusă, toată lumea va simţi un artist care o face din inimă.

Cel mai important ingredient în reuşita unui curs este PASIUNEA cursantului. Machiajul este artă, o artă care are rădăcini în suflet şi pe care o exprimăm prin culori şi personalitatea noastră. Spor şi creativitate vă doresc!

Andra Popescu Make-up artist şi formator

Şcoală de machiaj Atelier Paris Timişoara
https://www.facebook.com/Lectiidemachiaj

3 comentarii

Crepcia Mihaela / 02.04.2016 21:56

Mulțumim! :) Foarte frumos și bine punctat!

Maria Magdalena Chirciu / 09.02.2017 23:37

Buna seara !!! Tin sa mentionez ca abia ce m-am apucat de 2 sapt de un curs basic de make up in care nu sunt multumita fiindca trainer-ul nici macar nu ne-a prezentat pensulele si care cum din ele la ce folosesc…nasol, stiu!!! Dar fiindca e o pasiune de a mea de pe la varsta de 14 ani actualmente am deja 32 :) in sfarsit am reusit sa ma inscriu la un astfel de curs tocmai ca sa aflu secrete si tehnici de care habar nu am si bineinteles sa imi perfectionez talentul prin punerea in practica a noilor informatii… sper pana la finalul cursului sa reusesc sa invat ceva sau macar sa reusesc sa primesc niste raspunsuri utile la intrebarile pe care le am :) … eu zic ca mi-am ales bine pt inceput un curs basic de la care ma astept pana la final sa invat si sa aflu totusi ceva :)
Este prima oara cand citesc aceste blog-uri, si nu pot sa afirm decat : multumim Andra Popescu si multumim oamenilor minunati care isi sacrifica din timpul lor pretios pt a ne da cateva sfaturi utile si practice!!! Felicitari tuturor pt devotament si profesionalism …

Oxana Novacovici / 10.02.2017 09:55

Bună, Maria!
Îți dorim călătorie frumoasă pe acest drum al makeup-ului și mult noroc!
Îți mulțumim frumos pentru apreciere și te invităm să ne urmărești în continuare, pentru că pregătim mereu tutoriale și informații noi, dar și discounturi la produse.
O zi frumoasă!

Comenteaza