Cum să faci machiajul corect al buzelor

Scris in Tips & Tricks

26
Jan
LDM_banner_blog_02

Salut! Oxana Novacovici sunt.

Cursurile pe care le susțin la școala de machiaj Atelier Paris sunt mereu o sursă de inspirație pentru articolele pe care le scriu în revistele de specialitate, din domeniul makeup. Observând fiecare cursant în parte, atât la cursurile de bază pe care le-am susținut, cât și la cele de perfecționare sau masterclass-uri, am posibilitatea să depistez destul de multe probleme cu care se confruntă în înțelegerea corectă a machiajului și a pașilor lui.

Deși în machiaj sunt considerate a fi un punct de atracție, buzele pun probleme în ceea ce privește conturarea și modelarea formei lor. Îndreptarea anumitor imperfecțiuni ale buzelor ține în mare parte de atenția și grija makeup artistului!

Faptul că buzele sunt în permanentă mișcare, iar machiajul lor nu este într-atât de rezistent, îi determină pe makeup artiști să nu dedice foarte mult timp și atenție realizării unui contur corect din toate punctele de vedere.

Corecția buzelor depinde de mai mulți factori: de formă, dimensiune, volum, colțurile gurii, distanța dintre buza superioară și nas, de aspectul general al feței, de forma chipului și de starea în care se află pielea clientei.

Mai jos vor urma câteva recomandări de care ar fi bine să ţii cont în machiajul buzelor:

• Cu mult înainte de a începe machiajul buzelor, asigură-te că acestea sunt hidratate – pentru hidratare folosește un balsam de buze. Dacă este cazul, îndepărtează pielea uscate cu un scrub fin, special conceput pentru buze.

• Utilizează întotdeauna un creion de buze foarte bine ascuțit pentru a putea obține un contur cât mai precis. Ascute creionul înainte de a începe conturarea – este și o metodă de dezinfectare a acestuia. Eu, personal, sunt îndrăgostită de cele de la Lacordi sau de la Cascade of Colors: cremoase, pigmentate și au nuanțe atât de frumoase!

• Dacă distanța dintre buze și nas este foarte mică, nu recomand depășirea conturului buzei superioare, deoarece în acest mod buzele par a fi o continuare a nasului și există riscul de a accentua mai mult aceast detaliu al chipului. În cazul unei astfel de forme a buzelor, de asemenea, nu se recomandă folosirea culorilor intense sau închise întrucât evidențiază poziția buzelor în raport cu nasul.

• Nu recomand o depășire evidentă a conturului natural al buzei superioare în cazul în care aceasta este răsucită în sus. Volumul conturului natural iese în evidenţă în mod automat, iar o conturare ce-l depăşește nu este estetică.

• În cazul persoanelor care prezintă o distanţă foarte mică între ochi, nu se recomandă realizarea unui contur al buzelor care să atingă colţurile acestora. Acest lucru accentuează şi mai mult această poziție a ochilor, buzele fiind considerate baza unui trapez ce uneşte distanţa dintre ochi şi aripile nasului a căror continuitate este dată de şanţurile nazogeniene.

• Atunci când avem de-a face cu buze subţiri, se vor evita sprâncenele groase şi rujurile închise la culoare (această regulă nu este valabilă dacă se doreşte obţinerea unui aspect sever şi dur). În asemenea situaţii, accentul se pune pe machiajul ochilor.

• La un chip cu trăsături ascuţite nu se recomandă realizarea unui contur liniar şi ascuţit al buzelor, ci dimpotrivă, cât mai rotunjit pentru a neautraliza aspectul colţuros al trăsăturilor feţei.

• Buzele descendente nu trebuie conturate până în apropierea colţului gurii şi se vor evita culorile închise. Colţurile descendente se iluminează cu puţin corector, iar conturul în sine se desenează cu un creion moale şi foarte bine ascuţit.

• În raport cu culoarea danturii, trebuie evitat pigmentul lila-mov, în mod special la persoanele cu dinţi gălbui.

Fiind în postura de tutore de curs, am observat că cele mai dese greşeli pe care le fac cursanţii în machiajul buzelor sunt:

• Disproporţionalităţi în raport cu grosimea buzelor (buza superioară mult prea subţire comparativ cu cea inferioară)

• Asimetrii în raport cu axa centrală a feţei (una dintre laturile buzei superioare sau inferioare este mai groasă comparativ cu cealaltă care este mai subţire)

• Asimetrii legate de punctul de intersecţie al conturului buzelor.

Mai jos vom analiza cele mai importante puncte ale buzelor care ne vor ajuta să obţinem un machiaj cât mai simetric şi mai echilibrat din punct de vedere al proporţiilor.

puncte de referinta buze

  • V-ul buzei (segmentele AH-HB)
  • AC – latura dreaptă a buzei superioare
  • BD – latura stângă a buzei superioare
  • EG – latura dreaptă a buzei inferioare
  • FG – latura stângă a buzei inferioare

La buzele conturate corect punctele C cu E şi D cu F coincid! Conturul buzei superioare şi cel a buzei inferioare trebuie să pornească din acelaşi punct situat în colţul gurii. Grosimea buzei superioare se doreşte a fi cât mai aproape de cea a buzei inferioare, în vederea obţinerii unui aspect cât mai armonios.

În continuare vom analiza exemple cu greşelile cel mai des întâlnite în conturarea buzelor:
1. Buza superioară prea subţire, V prea profund, laturi prea scurte şi liniile buzei superioare foarte drepte (imagine 1).

buza  sup V scurt si adanc si inf trapez 3

Corecţia se face în felul următor:

- se măreşte distanţa dintre punctul H şi tăietura gurii (conturul se desenează puţin mai sus decât cel indicat în imagine)

- segmentele HA şi HB se prelungesc puţin. Datorită acestui lucru se scurtează automat segmentele AC şi BD

- segmentele  AC şi BD se rotunjesc astfel încât linia conturului de sus să se armonizeze cu cea de jos. Ca rezultat final, trebuie să ne apropiem de aspectul buzelor din imaginea 2.

perfecte

2. Buza inferioară îngroşată excesiv pe zona centrală. Disproporţionalitatea dintre grosimea buzei superioare şi cea inferioară (imagine 3).

buza inferioara ingrosata excesiv

Corecţia se face după cum urmează:

- în cazul persoanelor care au buza inferioară mai groasă pe zona de mijloc, de dorit să nu se înceapă conturarea buzei pornind din centru, ci din colţul buzei inferioare tocmai pentru a reuşi să trasați noul contur mai sus decât cel natural cu 0,5-1 mm. În prealabil, se poate aplica fond de ten peste conturul natural al buzelor ca să fie mai uşor de mascat.

- se rotunjeşte conturul buzei superioare pe segmentele FG şi EG, în măsura în care permite volumul conturului (dacă nu există diferenţă de nivel între piele şi conturul buzei).

În măsura în care ne permite conturul buzei superioare, cât și alte proporții ale feței enumerate mai sus, se poate depăşi cu 1-1,5 mm linia naturală a buzelor pentru a oferi un volum cât mai aproape de cel al buzei inferioare. Rezultatul final ar trebui să se apropie de cel din imaginea 2.

3. Buza inferioară trapezoidală – conturul buzei inferioare depășit într-o manieră inestetică. Colţul buzei inferioare din dreapta este mai lung decât cel al buzei superioare din dreapta (imagine 5).

buza inf trapez

- cu ajutorul unei pensule plate (de anticearcăn), folosind puţin anticearcăn sau fond de ten, se îndepărtează excesul liniei de contur, astfel încât segmentele FG şi EG din imaginea 5 să se apropie ca aspect cu cele din imaginea de mai jos (imagine 6).

puncte de referinta buze

- Atunci când se realizează conturul buzelor, se recomandă următoarele: colţul buzei superioare şi cel al buzei inferioare să aibă acelaşi punct de pornire, adică la segmentele BD şi FG D coincide cu punctul F, respectiv AC şi EG, E=C.

- Dacă este necesar şi ne permite conturul buzei superioare, se va depăşi cu 1-1,5 mm linia naturală a buzelor pentru a-i oferi un volum cât mai aproape de cel al buzei inferioare. Rezultatul final ar trebui să se apropie de cel din imaginea 6, unde sunt renotate şi punctele de referință ale conturului.

Machiajul buzelor în cazul tenului matur

În cazul tenului matur, corecţia buzelor necesită o abordare aparte, dat fiind faptul că texturile şi culorile care pot fi folosite sunt mult mai restrictive datorită îmbătrânirii pielii – ceea ce presupune riduri, colţurile gurii de obicei coborâte, etc.

De obicei, buzele la un ten matur devin mai subțiri și mai alungite, cu colțurile puternic definite. Este indicată o scurtare din lungimea lor pentru a nu accentua colțul. Nu sunt indicate culorile închise gen maro, vişiniu-mov – nuanţe foarte reci – deoarece ar putea oferi un aspect aspru.

Tenul matur are destul de mult pigment rece-gri în piele sau pigment galben, este lipsit de strălucire, iar culorile reci mate şi închise nu fac decât să accentueze acest fapt şi să pună în evidenţă buzele ridate şi liniile de expresie din jurul acestora. În acest caz se recomandă folosirea unui luciu de buze fin.

În imaginea alăturată (imaginea 7) avem o asimetrie în raport cu colţul gurii: la buza superioară din stânga conturul este mult mai scurt şi foarte abrupt; la buza superioară din dreapta, conturul buzei superioare îl depăşeşte pe cel al buzei inferioare, accentuând colţul gurii descendent. Segmentul stâng al V-ului buzei superioare din stânga este mai ridicat şi mai scurt decât cel din partea dreapta.

buze ten matur conturate descendent si incomplet

Conturul, de asemenea, are o formă neregulată, iar buzele nu sunt completate uniform cu ruj. Buza inferioară este mult prea alungită, colţurile conturului ajungând până la linia descendentă de la tăietura gurii.

În acest caz corecţia se face în felul următor:

– Atunci când se realizează conturul buzelor, se recomandă să aveți același punct de pornire atât la colțul buzei superioare, cât și la cel al buzei inferioare. Conturul buzei de jos trebuie să aibă o direcţie ascendentă şi să nu fie trasată până la colţul gurii. În mod normal se lasă puţin spaţiu de la colţul gurii şi se începe conturarea buzelor mai spre interior.

Așa arată buzele după corecție (imagine 8):

buze ten matur conturate corect

- Mişcările de conturare a buzelor sunt scurte şi continue, gen „du-te-vino”, fără a ridica vârful creionului ascuţit de pe piele. Dacă veţi respecta aceste mici reguli şi veţi ţine cont de recomandările menţionate mai sus, buzele voastre sau ale clientelor vă vor recompensa cu un zâmbet spectaculos şi senzual.

Enjoy! Spor la conturarea celor mai frumoase buze pentru un zâmbet seducător și fericit!

Lasă-mi un comentariu cu părerea ta despre acest articol, cum ți se pare stilul/abordarea? Te-a ajutat cu ceva? Să creștem împreună !

 

PS: Produse calitative pentru machiajul buzelor, la discount de până la 35% doar în perioada 27-30 septembrie, AICI.

 

91 comentarii

Iuliana says:

Foarte explicit si util .multumin

Alisa ciuca says:

Multumiesc pentru acest super tutorial! Așteptăm și altele asemănătoare..

Loredana M says:

Doamne Oxana daca ai stii cate lucruri am invatat azi din acest articol!!!Ma bucur enorm ca ai impartasit aceste informatii si abia astept sa le pun in practica!Iti respect mult munca si astept cu nerabdare urmatoarele articole.

Claudia says:

Un articol minunat! Bine structurat si foarte precis. M-a ajutat sa asimilez informatiile mai usor. O adevarata lectie de machiaj din care am invatat ceva, in special conturul buzelor pentru tenul matur, care recunosc, il realizam mai greu. M-am simtit ca la seminar. De abia astept sa pun in practica.

Simona says:

Mi a placut foarte mult acest articol. Este foarte elaborat si util, iar imaginile frumoase au facut ca toata teoria sa fie inteleasa mult mai usor. Abia astept sa pun in practica. Multumesc :)

Anamaria says:

Daaa…foarte util, mai ales k mie personal buzele mi se par cel mai greu de machiat :-) Multumim mult <3 :-*

Ioana says:

Super!!!!…Bravo!!!!!

niciodata nu mi a placut sa machiez buzele..de acum in colo sigur va fi o placere ;)
un articol mult mai bine explicat decat la unele cursuri de make up ;)

Oxana Bocancea says:

Multumesc :) Ma bucur ca e de folos si ca ti-am trezit pasiunea pentru buze !

MARIA says:

OXANA. ma bucur ca ai rabdarea necesara de a ne invata si pe noi…

Anca Bunea says:

Multumim frumos ca ne ajuți sa înțelegem cat mai corect aceste enigme ale machiajului . Personal cred ca cea mai dificila parte a machiajului este sa conturezi perfect buzele. Acest articol m-a ajutat sa înțeleg cam pe unde greșeam.

Oxana Bocancea says:

MA bucur si spor la exersat!

Daniela says:

Explicit si de mare ajutor, multumesc si ma bucur ca v am gasit.

Mihaela Crepcia says:

Informatii foarte utile, bine explicate si structurate. Multumim Oxana pentru acest articol minunat!

Andra says:

Primul lucru cand ajung acasa va fi sa redeschid articolul si sa imi fac un contur de nota 10, mai ales ca am asimetrii la buza de sus..si pt asta evit rujurile stridente, nereusind mereu sa conturez buzele armonios.
Multumesc :) you made my day!

Oxana Bocancea says:

Asteptam si poza cu machiajul realizat,sa iti dau feedback

RALUCA says:

MINUNTAT!!! Intotdeauna am avut emotii la conturarea buzelor . Mi-a fost elucidata problema cu aceste explicatii ata de bine prezentate. Multumesc! O zi buna!

Otilia says:

Un articol interesant si explicit. Multimesc Oxana

Un material f util. Machiajul buzelor este preferatul meu. Cu putina rabdare si atentie, obtii un plus al machiajului per ansamblu daca acorzi atentia potrivita si buzelor. :)

Ecaterina says:

Nimeni ,pana acum, nu mi-a explicat cum sa fac corectia buzelor ! Multumesc ,Oxana , nota 20 !

Oxana Bocancea says:

Mulțumesc si eu mult pentru apreciere :*

Mădălina says:

Foarte util articolul! Puteți scrie un articol/ realiza un tutorial în care să explicați, pas cu pas, cum se realizează machiajul buzelor în degrade?

elena says:

Multumesc pt sfaturi! Invat in fiecare zi cate ceva si mai ales pt mine, la inceput de drum e important sa stiu machiajul corect. La fel ca majoritatea fetelor din domeniu am intampinat probleme la machiajul buzelor iar acest articol ma va ajuta sa inteleg si sa machiej corect.

LOREDANA says:

interesant !!

Catalina says:

Imi place stilul de abordare si faptul ca partea teoretica este sustinuta de imagini clare si explicite.

SMD says:

Multumesc pentru detalii! Este un articol binevenit :)

Cri B says:

Multumesc pt noile informatii!! Foarte util articolul,iar exemplificarea pe poze,de nota 10!

Locuiesc în Spania și nu am ocazia sa fac cursul cu tine… îl fac cu Iryna Mayarleko..

Nu e nici pe departe atât de exacta și de explicita ca și tine!!!! Bravo!! Am rămas super impresionata!!

Alina says:

Imi place foarte mult.Acum stiu ce sa fac caci ai eu am buza de sus mai subtire .multumesc

Amalia says:

Super!Multumim!

MARIA says:

Foarte clar si util articol! Multumim!:)

Emilia says:

Mulțumesc. Imaginile sunt explicite, iar informațiile detaliate .

Ana_Maria says:

Minunat….foarte explicit si multe de invatat.Multumesc din suflet!!!

Super articolul foarte util! :* :* :* :*

Ploscaru Lacrimioara says:

Foarte explicit… Astept mai multe

Mihaela Florentina Vulpe says:

Foarte util articolul

Multumim, Mihaela!

Marilena Matei says:

Buna,

Minunat articolul si foarte util, sunt la inceput de drum , si imi doresc sa invat cat mai mult !!!!!!..

Mulțumim, Marilena!
Mult succes pe acest drum frumos al machiajului! :*

Pastina says:

Atat de multe detalii!! Multumim ! Esti un adevarat profesionist ! Felicitari si mai asteptam !

Buna, Ileana! Iti multumim frumos pentru apreciere! O zi frumoasa!

teodora says:

Doamneee multumesc pt. acest articol, mereu m-am intrebat de ce alti make-up artisti nu acorda apropae deloc timp pt. buze, bine chiar muream de ciuda, eu vreau sa acord mult timp acestei parti al fetei,buzele, deoarece nu stiu cand vb si orce ai face persoana se va uita la buze zic eu…. unde am facut eu cursuri nu mi s-a spus absolut nimic de buze si corectia lor, doar pe ochi se pune accent, nu spun ca nu este importanta si privirea, dar eu consider ca trebuiesc tratate la fel, ochii si buzele.
O sa mi-l descarc si o sa il mai recitesc si cand o sa fiu pe deplin buna la conturarea sicorectia buzelor o sa va trimit material. Multumesc!!! Si astept cu mare interes si alte articole!!!
p.s. sa stii ca tot matematica-informatica am terminat si eu si crede-ma asemeni tie vad matematica peste tot!!!

Buna, Teodora! Iti multumim frumos pentru cuvintele si aprecierile tale! Bineinteles, orice parte a make-up-ului este importanta, doar asa se poate ajunge la un look final reusit!
Te asteptam la noi la cursuri sau masterclass-uri cu mare drag! O zi frumoasa! :*

Muresian Persida says:

Foarte bine explicat,m am luminat,pentru mine parca e cel mai greu machiajul buzelor. Mulțumesc

Ne bucuram ca ti-am fost de ajutor! O zi frumoasa!

Daniela Simon says:

Foarte util!:)imagini, explicatii,bine punctat totul.

Multumim mult, Daniela! O zi frumoasa!

Bea says:

Mulțumesc. Extrem de folos. Super articol.

nicoleta says:

multumesc…un articol super…plin de informatii utile

Ana-Maria says:

Foarte interesant si util!! Mi-as dori sa aflu daca exista matematica atat de explicita si in trasarea liniei de tus/ eyeliner in functie de forma ochiului, deoarece inca intampin dificultati :(

Buna, Ana-Maria! Iti multumim pentru apreciere si ne bucuram ca ti-a fost de ajutor!

Am scris un articol despre linia de tus, cu sfaturi si recomandari, poate iti este util. Pe viitor, cu siguranta, o sa realizam si un tutorial video.
Aici gasesti articolul: http://www.lectiidemachiaj.com/blog/make-up/linia-de-tus-oxana-novacovici/

O zi frumoasa!

Gabi says:

Foarte interesant, foarte bine explicat, foarte frumos…Multumesc!

Buna, Gabi! Iti multumim pentru aprecieri!

O zi frumoasa!

Voloseniuc Veronica says:

Foarte bun articolul și util nici la cursul pe care l-am făcut nu am învățat atâtea despre machiajul buzelor ,mulțumesc

Ștefania says:

Extraordinar !!! Niște sfaturi utile și foarte explicite..mulțumim ❤️

Buna, Stefania! Ne bucuram ca iti sunt utile articolelele noastre!

O zi frumoasa!

Antonia says:

Iti multumesc pentru acest tutorial cu siguranta am ce invata.

Buna, Antonia! Ne bucuram foarte tare ca ti-a placut si te-a ajutat acest tutorial!

O saptamana frumoasa!

Teodora Diaconu says:

Mulțumim pentru acest articol ,ești o persoana deosebita,tare mult as vrea sa fac un curs la tine.

Teodora Diaconu says:

Mulțumesc pentru acest minunat articol,am făcut SI eu un curs de baza ,dar nici pe departe nu mi sa explicat așa ceva.Esti o persoana minunata.

Ana Cazacu says:

Super articol! Foarte explicit, util si clar, cu ajutorul pozelor. Multumim frumos pentru acest articol! Ar fi foarte interesant si un articol despre cum machiem ochii mici cu pleoapa cazuta, facut pe etape, cu poze.

Buna, Ana!

Ne bucuram ca ti-a fost util articolul! O sa tinem cont de sugestia ta pentru urmatoarele articole!

O saptamana frumoasa1

Luiza says:

Multumesc. Foarte util si explicat clar.

Diana Coneac says:

Oxana..you are the best !!! In sfarsit …o persoana ca tine care a pus punctul pe i,cum s’ar spune. De 2-3 ani de zile umblu pe la seminare si nimeni nu a reusit sa imi explice “care’i faza cu buzele” :)) .Sincer …cel mai greu imi era atunci cand realizam ca urmeaza partea de machiaj al buzelor. o parte de machiaj care multe fete make’up artiste nu dau importanta, dar mie mi se pare ca este un punct de definire a intregului machiaj . Iti multumesc ca m’ai luminat. Abia astept sa aplic tot ce am citit din explicatiile tale.

Buna, Diana!

Ma bucur tare ca ti-a fost de ajutor si ca am reusit sa explic exact de ceea ce aveai nevoie! :*

O zi frumoasa!

mihaela says:

Foarte frumos detaliat, multumesc

Ildi says:

Un articol de mare folos pentru cei care nu înțeleg tehnicile de corectare pentru începutul carierei

Buna! Ne bucuram mult ca iti este de folos!

Maria Protuc says:

Salut.Sint foarte mulțumită de acest articol,ma ajutată sa inteleg mult in privința corectiei buzelor.Aștept cu nerăbdare următoarele tutoriale.

Buna, Maria! Ne bucuram ca va este de ajutor acest articol!
O zi frumoasa!

Ioana says:

Foarte util. Nu am învățat nimic despre machiajul buzelor, la curs. Am fost foarte incantata. Sunt începătoare și putin debusolata întrucât am ieșit din zona mea de confort și constat ca am foarte multe de învățat. Îți mulțumesc.

Buna, Ioana! Ne bucuram ca iti este util articolul! Spor in continuare!

Helena says:

Foarte util și bine explicat , mulțumesc .

Ne bucuram ca iti este util!

Cristina Mateescu says:

Într-adevăr sfaturile tale sunt de mare folos Oxana.Prin detalierea pașilor si punctat , ai aratat cum se tine cont de simetria buzelor.Un pont de tinut minte.Merci mult

Niculina says:

Buna Oxana este un articol foarte bine structurat și explicat …multumim pentru sprijinul tău și a întregi echipe lecții de machiaj! Sunteți the best ❤️

Buna, Niculina! Iti multumim mult pentru aprecieri, ne bucuram enorm ca iti suntem de ajutor. O zi frumoasa!

Carla says:

Acest articol m-a ajutat foarte mult datorită calității explicațiilor susținute cu poze. Mulțumim Oxana !!!

Buna, Carla! Ne bucuram ca iti este de ajutor articolul!

Marilena says:

Un articol de Top!!! Multumim.

Bună, Marilena! Îți mulțumim pentru apreciere! O zi frumoasă!

Denisa Stoia says:

Multumim mult. Chiar foarte utril acest articol.

Bună, Denisa! Ne bucurăm că îți este de ajutor! O zi frumoasă!

Cristina Ionita says:

Extrem de util! Într-adevăr și mie îmi pune probleme machiajul buzelor. Abia aștept sa pun in practică!

Bună, Cristina! Ne bucurăm că îți este de ajutor! O zi frumoasă!

Roberta says:

❤❤❤❤

Silvia says:

Multumesc pentru acest articol, sunt convinsa ca ma va ajuta foarte mult

Raluca says:

Cea mai complexa si utila informatie pe care am primit-o vreodata, legata de corectia buzelor!!! Felicitari pentru tot ceea ce faci!

Mariana says:

Multumesc pentru acest tutorial, foarte esplicit, util,..Felicitari !

Viorela says:

Foarte bine explicat! Multumesc!

Comenteaza